Nemigyógyászat

A szexuális úton terjedő kórokozók palettája igen széles, baktériumok, vírusok, gombák, paraziták és élősködők is okozhatnak így panaszokat. Amennyiben nem történik meg a kezelésük, sajnos sokszor krónikussá válnak és akár visszafordíthatatlan állapotot idéznek elő.

Hogyan készüljön a vizsgálatra?

Nemigyógyászat

A mintavétel a szakorvosi konzultációt követően hüvelyből és/vagy a húgycsőből ill. bőrfelületről történik. A mintavétel rendkívül érzékeny metodikával történik, ezért fontos, hogy előtte a páciens ne szedjen antibiotikumot lehetőleg 2 héttel ill. ne használjon fertőtlenítő oldatot, krémet, hüvelykúpot a nyálkahártyán. Férfipácienseinket kérjük, hogy a vizsgálat előtt már 2 órával ne vizeljenek!

HPV vírus

A humán papillómavírus (HPV) által okozott méhnyakrák világszerte a második leggyakoribb női daganatos megbetegedés. Rendszeres szűréssel ez gyakorlatilag teljes mértékben megelőzhető lenne. A HPV-vizsgálathoz szükséges mintavétel nők esetében a megszokott nőgyógyászati vizsgálat keretében történik, a méhnyakról vesszük le a mintát apró kefe segítségével. Férfiaknál szintén hámkaparékot veszünk, a levett hámsejtek alkalmasak arra, hogy kimutassák az esetleges HPV-fertőzöttséget.

A mai legfejlettebb technológia a HPV-kimutatására, az úgynevezett PCR-módszer. Ez a vizsgálati módszer rendkívül érzékeny, tehát már egészen kis vírusmennyiség esetén is ki tudja mutatni a HPV-t, valamint meghatározni annak pontos típusát.

Chlamydia

A Chlamydia trachomatis nevű baktérium által okozott húgy-ivarszervi fertőzések és azok szövődményei az egyik leggyakrabban előforduló szexuálisan terjedő megbetegedések közé tartoznak. A sokszor csekély tünetekkel vagy tünetmentesen zajló fertőzések viszonylag gyorsan és gyakran vezetnek a nemzőképességet jelentősen befolyásoló szövődményekhez. A fertőzés felismerése célzott mikrobiológiai vizsgálatokkal, a kórokozó direkt kimutatásával lehetséges. A felismert fertőzés kellő ideig és mennyiségben adott baktérium elleni gyógyszerekkel kezelve eredményesen gyógyítható.

Genitális herpes

A nemi szerveken megjelenő herpeszt a humán herpesz vírus 1-es, illetve 2-es típusai okozzák, melyek apró nyálkahártya-sérüléseken keresztül fertőzik meg a bőrfelületet. Rendkívül fájdalmas tünetegyüttes alakulhat ki, hólyagok, sebek a bőrfelületen, nyirokcsomó-megnagyobbodás, vizelési és székelési képtelenség, levertség, láz, rossz közérzet kíséretében.

Neisseria gonorrhoea

A gonorrhoea a klasszikus nemi betegségek közé tartozó kórkép. Kórokozója a gonococcus baktérium. Férfiakon a fertőzést követően 2-4 nap lappangási idő után égő érzés kíséretében húgycsőfolyás jelentkezik, ami kezdetben nyákos, majd gennyes jellegű. Ennek oka a húgycső gyulladása. A vizelés fájdalmas és véres is lehet, amennyiben a gyulladás ráterjed a húgyhólyagra is. Amennyiben nem kap kezelést a beteg, a tünetek mérséklődnek ugyan, de a folyamat idültté válik. A felfelé terjedő gyulladás eredményeképp prosztatagyulladás vagy a mellékherék fájdalmas gyulladása is létrejöhet láz kíséretében. Mindezek szövődménye tályogképződés, késői következménye a férfi beteg sterilitása lehet.

Tudta-e?